Lasten jääkiekkoharrastus voi tulla kalliiksi

Lasten harrastusten hinnoista ja niihin liittyvistä kalliista maksuista sekä varusteista puhutaan paljon. Vanhemmat haluaisivat, että kaikilla lapsilla olisi samanlaiset mahdollisuudet harrastaa mitä haluavat, mutta todellisuudessa osa harrastuksista on niin kalliita, ettei kaikilla välttämättä ole niihin varaa. Etenkin jos perheessä on useampi lapsi, jotka kaikki valitsevat kalliin lajin, voivat vanhemmat joutua miettimään, miten kustantaa lastensa vapaa-ajan harrastukset.

Kuka valitsee lapsen harrastuksen?

Jos vanhemmilla ei ole varaa lapsen kalliiseen harrastukseen, voivatko he ohjailla lasta valitsemaan edullisemman lajin? Vai pitäisikö lapsen saada itse valita harrastuksensa perheen taloudellisesta tilanteesta riippumatta? Toiset harrastukset ovat edullisempia kuin toiset ja jos perheellä ei ole varaa kalliiseen harrastukseen, voi siitä puhua lapsen kanssa ja miettiä edullisempia tapoja harrastaa samaa asiaa tai ehdottaa korvaavaa harrastusta.

Jääkiekkoa pidetään yhtenä kalliimmista urheilulajeista

Jääkiekko on monen lapsen unelma-ammatti, eikä se ole mikään ihme, sillä lajin näkyvyys mediassa on todella suurta. Jääkiekon SM-liigaa ja MM-kisoja seurataan monissa perheissä ja yhteisissä penkkiurheiluhetkissä syntyy usein kipinä siihen, että lapsi haluaisi olla joskus itsekin yhtä hyvä ja palvottu jääkiekon pelaaja kuin TV:ssä nähty urheilijaidoli. Kukapa ei olisi ihaillut Teemu Selännettä ja muita ikonisia jääkiekkosankareitamme.

Jääkiekkoa pidetään myös yhtenä kalliimmista harrastuksista, joita lapsi voi harrastaa. Hinta koostuu hallimaksuista sekä kalliista varusteista, joita pitää päivittää tarpeeksi usein. Myös vakuutusten on syytä olla kunnossa ja usein laji vie mukanaan niin, että lapsi kaipaa myös muuta lajiin liittyvää oheistoimintaa. Perheen tai kavereiden kanssa on kiva käydä jääkiekko-otteluissa eivätkä nekään liput ole ihan edullisia kaikkine oheiskuluineen.

Paljonko jääkiekkoharrastus maksaa?

Jääkiekkoharrastuksen on tutkittu maksavan jopa tuhansia euroja vuodessa. Arvion mukaan vuosikulut ovat keskimäärin muutamasta tuhannesta jopa lähes kymmeneen tuhanteen euroon. Ison siivun vievät hallimaksut. Jään kunnossapidosta huolehtiminen vaikuttaa siihen, että jäähallin käyttömaksut voivat olla isompia kuin muiden urheilulajien harrastamiseen tarkoitetut tilavuokrat. Jäätä pitää huoltaa enemmän kuin vaikkapa jalkapallokenttää, ja siksi jäällä tapahtuvat urheilulajit voivat olla huomattavan kalliita.

Jääkiekossa myös varusteet maksavat paljon. Kypärän, luistinten ja mailan lisäksi tarvitaan erilaisia suojia, urheiluvaatteita ja muita pienempiä varusteita. Kenttäpelaajakin tarvitsee monenlaisia suojia, mutta maalivahdin massiiviset varusteet ne vasta kalliiksi tulevatkin. Kaikkia varusteita tulee myös huoltaa aina luistinten teroittamisesta lähtien. Varusteita pitää myös päivittää tarpeeksi usein jo senkin takia, että lapsi kasvaa ja vanhat varusteet voivat jäädä nopeasti pieneksi.

Säästä harrastuskustannuksissa näillä vinkeillä

Yleisesti ottaen lajissa kuin lajissa voi säästää muutamalla yksinkertaisella vinkillä. Turvallisuudesta ei pidä ikinä tinkiä, joten esimerkiksi kypärä on hyvä hankkia uutena tai varmistaa käytettynä ostetun turvallisuus. Sen sijaan muita varusteita voi hankkia käytettyinä muun muassa kirpputoreilta tai tutuilta, joiden perheessä harrastetaan samaa lajia. Usein myös saman lajin harrastajien piirissä ja harrastuspaikoilla kierrätetään varusteita esimerkiksi Facebook-ryhmien tai ilmoitustaulun avulla.

Kannattaa myös tutkia eri seurojen sekä harrastuspaikkojen maksuja ja vertailla niitä keskenään. Jos alueellasi on useita paikkoja, joissa voi harrastaa samaa lajia, voi maksuissa olla isojakin eroja. Naapurikunnassa voi olla paljon halvempaa ja esimerkiksi hallimaksut ovat usein edullisempia vähemmän suosittuina aikoina. Ehkä harrastaa voisikin yhtenä iltana vähän myöhempänä ajankohtana, jos vaihtoehtona on se, ettei harrastukseen ole muuten lainkaan varaa.

Harrastuksen hinta koostuu monesta asiasta

Harrastuksen kuin harrastuksen hinta koostuu aina monesta asiasta. Jääkiekossa varusteet, hallimaksut, luistinten huolto sekä urheiluvaatteet saattavat maksaa yhteensä paljonkin. Vakuutukset tuovat lisää kuluja pottiin. Alkuun riittää usein vähempikin eikä ensimmäisille kerroille kannatakaan hankkia uutuuttaan hohtavia tuliteriä varusteita, jos on vaarana, ettei laji kiinnostakaan ja kalliit varusteet jäävät käyttämättä. Kannattaakin ottaa selvää, voisiko kokeilukerralle lainata tai vuokrata varusteita jostain.

Harrastuksiin liittyviä välillisiä kuluja on myös paljon. Siirtymiset harrastuspaikalle voivat viedä isonkin siivun kustannuksista. Tarvitseeko esimerkiksi jäähallille päästäkseen autokyytiä, pääseekö sinne julkisilla vai voiko paikalle hurauttaa polkupyörällä tai kulkea jopa kävellen. Tämä kaikki vaikuttaa pitkällä tähtäimellä harrastuksen kustannuksiin. Tavallisten viikoittaisten harrastusaikojen lisäksi tarjolla on usein leirejä ja pelejä, joissa käyminen on maksullista puhumattakaan oheiskuluista, kuten eväistä ja kuljetuksista.

Yhdessä tekemällä päästään parhaaseen lopputulokseen

Olisi hienoa jos jokainen lapsi voisi valita juuri sen lajin, joka häntä eniten kiinnostaa ja jonka parissa hän viihtyy. Parasta olisi, jos lapsi voisi mahdollisuuksien mukaan kokeilla useampaakin vaihtoehtoa, ennen kuin päättää mikä laji kiinnostaa eniten ja mitä haluaa pääasiallisesti harrastaa. Tässä ei pitäisi olla eriarvoisuutta perheiden taloudellisten tilanteiden perusteella, ja yllä mainittuja säästövinkkejä soveltamalla näin ei tarvitse välttämättä ollakaan.

Jos perheessä on useampi lapsi, on hyvä ottaa huomioon, että vanhimmalle kalliilla ostetut varusteet voivat käydä nuoremmalle, jos hän harrastaa samaa lajia. Voit myös tiedustella, onko naapurissa tai kavereilla lapsi, jonka kanssa varusteita voi kierrättää. Myös kuljetusten kustannuksia ja vaivaa voi jakaa sopimalla kimppakyytivuorot samassa joukkueessa pelaavien vanhempien kanssa. Kun ottaa monta asiaa huomioon, ei jääkiekkokaan ole välttämättä enää niin kallis harrastus.