Naisten jääkiekkoilun suosio on kasvussa

Jääkiekko on ollut vuosikymmenten ajan suomalaisten suosituimpia harrastuksia ja seuratuimpia urheilulajeja, mutta lajin parissa ovat viihtyneet lähinnä pojat ja miehet. Suomen Jääkiekkoliiton 174 jäsenseurasta noin puolet tarjoaa kuitenkin jääkiekkoilua myös tytöille ja naisille. Naisten kilpailullisen jääkiekon pelaaminen Suomessa alkoi 1980-luvulla pääkaupunkiseudulla ja Tampereella, jonka jälkeen toiminta on levinnyt pikkuhiljaa ensin yliopistokaupunkien kautta myös pienemmille paikkakunnille ympäri maata.

Jääkiekkoa on pidetty poikien lajina

Jos tarkastellaan mitä tahansa ammattiurheilulajia historian aikana, julkisuudessa ja televisiossa esitetyt kilpailut ovat olleet lähes poikkeuksetta miesten pelejä. Jopa tänä päivänä miesten jalkapallo, koripallo, amerikkalainen jalkapallo ja muut vastaavat palloilulajit ovat huomattavasti suositumpia kuin naisten liigat samoissa lajeissa. Sama pätee jääkiekon kohdalla. Palloilulajeilla on perinteinen leima, jonka mukaan ne ovat kovaotteisia ja sopivat siten paremmin pojille kuin tytöille.

Urheilussa on menty kohti tasa-arvoisuutta

Viimeisten muutaman vuosikymmenen aikana on nähty merkittävää pyrkimystä edistää naisten osallistumista eri urheilulajeihin. Tämä on näkynyt varsinkin jääkiekon puolella, missä naisia on houkuteltu sekä pelaamaan että myös potentiaaliseksi yleisöksi seuraamaan jääkiekkoa. Tämän pyrkimyksen tavoitteena on rikkoa stigma, jonka mukaan pallopelit ovat vain pojille, ja osoittaa, että naisten ammattiurheilu voi olla aivan yhtä viihdyttävää seurattavaa ja esittää yhtä paljon taitoa kuin vastakkaisenkin sukupuolen.

Nykypäivän yhteiskunnassa tasa-arvoisuus on kuuma keskustelunaihe, joka keskittyy laajalti sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen esimerkiksi etnisen tasa-arvoisuuden ja sukupuolten ja sukupuolisten suuntautumisten välisen tasa-arvoisuuden edistämiseksi. Näin ollen pyrkimys tehdä naisten urheilusta, eritoten jääkiekosta, yhä suositumpaa on loistavasti ajoitettu ja juuri sitä, mitä kilpaurheilun maailma tällä hetkellä tarvitsee. Sitä paitsi urheiluseurojen perusperiaatteina on idea siitä, että kaikki iästä, taitotasosta tai sukupuolesta riippumatta voivat pitää hauskaa urheilun muodossa.

Naisten jääkiekon historiaa

Vaikka Suomi onkin yksi maailman kovimpia jääkiekkomaita, pisimmät perinteet lajin parissa on sen synnyinmaassa Kanadassa. Näin on myös naisten jääkiekon osalta. Kaikkien aikojen ensimmäinen naisten jääkiekkopeli pelattiin toistasataa vuotta sitten Kanadan pääkaupungissa Ottawassa vuonna 1891. Ensimmäiset ammattimaiset naisten jääkiekkojoukkueet alkoivat nousta esille jo 1920-luvulla. Tuolloin tyttöjen jääkiekkotoiminta kehittyi kuitenkin huomattavasti hitaammin kuin ammattimaisesti pelaavien miesten jääkiekon kohdalla.

Nykyään pelkästään tytöille tarkoitettuja liigoja junioreiden sarjatasolla kasvaa ympäri Kanadaa kuin sieniä sateella. Parikymmentä vuotta sitten jääkiekon pelaamisesta kiinnostuneiden tyttöjen piti vielä pelata muuten miespuolisista pelaajista koostuneissa joukkueissa. Riippumatta naispelaajien taitotasosta, he joutuivat usein hyljeksityiksi joukkueessa jo pelkästään sukupuolensa perusteella. Ajatus siitä, että he joutuvat pelaamaan lähinnä pojista koostuvassa joukkueessa ja tulevat luultavasti eristetyiksi, ei houkutellut jääkiekosta kiinnostuneita tyttöjä.

Kohti sukupuolten tasa-arvoisuutta

Vuosien 1920–1970 aikana Kanadassa kilpaili jo muutamia naisten jääkiekon yliopistojoukkueita, mutta liikehdintä kohti sukupuolten tasa-arvoisuutta jääkiekossa alkoi 1970-luvulla. Pelkästään naisista koostuneita jääkiekkojoukkueita alkoi muodostua ympäri maailmaa, Kanadan ja Yhdysvaltojen lisäksi esimerkiksi myös Ruotsissa, Suomessa, Japanissa ja Norjassa. Tämä kehitys ei ollut kuitenkaan helppoa. Liike kohtasi useita esteitä ja kritiikkiä tunnetuilta urheiluhahmoilta sekä yleisöltä, joka oli tottunut näkemään lajin miesten urheiluna.

Monilla ihmisillä oli pinttynyt näkemys, että vain miehet voisivat saavuttaa suorituskyvyn korkeimman tason urheilussa, ja että naisten divisioonat olisivat vähemmän kilpailullisia ja tylsempiä kuin miesten liigat. Mutta urheilusta kiinnostuneet naiset halusivat määrätietoisesti osoittaa tämän leiman virheelliseksi, ja ajan myötä he onnistuivat siinä. Monista epäilyistä huolimatta tasa-arvon ajaminen lajin osalta jatkui koko 1900-luvun lopun ajan, kunnes naisten jääkiekko otettiin olympialajiksi 1998.

Naisten jääkiekko maailmanlaajuisesti

Naisten jääkiekko on yksi nopeimmin kasvavista urheilulajeista maailmassa. Todisteena tästä toimivat esimerkiksi ennätyksiä rikkovat televisioyleisöt kultamitalipelien ääressä, jatkuva kehitys naisten ammattilaisjoukkueita tarjoavien NHL-joukkueiden osalta sekä naisten NWHL-sarjassa nähdyt suurten rahojen kaupat. Tilastojen mukaan naisten jääkiekko on kasvussa kaikkialla maailmassa. Kansainvälisen Jääkiekkoliiton IIHF:n naiskomitean puheenjohtajan Zsuzsanna Kolbenheyerin mukaan maailmassa oli vuonna 2018 jo lähes 200 000 jääkiekkoa pelaavaa naista.

Yhdysvaltojen julkisten rekisterilukujen ansiosta voimme tarkastella paremmin, miltä kasvu näyttää yhdessä naisten jääkiekon supervalloista. Yhdysvaltojen jääkiekkoliitto erittelee rekisterinsä sukupuolen, ikäryhmän ja maantieteellisen sijainnin perusteella. Luvut puhuvat selkeää kieltä. Yhdysvalloissa on enemmän jääkiekkoa pelaavia naisia kuin koskaan ennen, eikä pelaajien määrän kasvulle näy loppua. Vuosien 2017–2018 aikana rekisteröityjen naiskiekkoilijoiden kasvun määrä Yhdysvalloissa oli lähes 6,5-kertainen rekisteröityjen mieskiekkoilijoiden kasvun määrään nähden.

Naiskiekkoilun tulevaisuus on valoisa

Kun tarkastellaan esimerkiksi aiemmin mainittuja lukuja yhdysvaltalaisten naisjääkiekkoilijoiden määrästä, tulee muistaa, että ne osoittavat ainoastaan rekisteröidyt ja Yhdysvaltain jääkiekkoliiton jäsenmaksun maksaneet pelaajat. Amerikassa on vielä paljon enemmän jääkiekkoa pelaavia naisia kaikissa ikäryhmissä. Naisten jääkiekon tulevaisuus ei ole valoisa ainoastaan Yhdysvalloissa, vaan kaikkialla maailmassa. IIHF:n mukaan naispelaajia jääkiekossa on naiskiekon suurmaan Yhdysvaltojen lisäksi runsaasti myös Kanadassa, Suomessa ja Ruotsissa.

Jääkiekkoliitto IIHF:n vuonna 2017 tekemän kyselytutkimuksen mukaan 8,54 prosenttia kaikista suomalaisista jääkiekon pelaajista on naisia. Ruotsissa vastaava luku on 8,61 prosenttia. Pohjois-Amerikassa lukemat ovat huomattavasti suuremmat, Kanadassa 13,7 prosenttia ja Yhdysvalloissa 13,5 prosenttia. Lajilla on kuitenkin vielä runsaasti tilaa kasvaa, jopa sellaisissa maissa, joilla jääkiekolla on pitkät ja vahvat perinteet. Pekingin olympialaiset ovat saaneet myös Kiinan satsaamaan naiskiekkoiluun, joten tulevaisuus on kiinnostava.