Onko jääkiekko vain miesten laji?

Jääkiekko nauttii Suomessa suunnattoman suurta suosiota. Suurin osa kansasta luokittelee itsensä jääkiekon faneiksi, ja tavallisetkin ottelut keräävät katsomot täyteen hetkessä. Yksi asia kuitenkin pistää silmään: jääkiekosta puhuttaessa puhutaan yleisesti kuitenkin vain miesten jääkiekosta. Suurin osa kansasta ei osaa nimetä yhtäkään kuuluisaa naisjääkiekkotähteä eikä välttämättä edes tiedä oman maajoukkueensa naiskokoonpanoa. Modernissa tasa-arvon yhteiskunnassa tämä pistää miettimään: onko jääkiekko tosiaan vain miesten laji?

Miksi jääkiekkoa pidetään miesten lajina?

Mistä jääkiekon sukupuolittuminen lajina sitten johtuu? Suurin selitys lienee siinä, että iso osa jääkiekon suurkuluttajista on miehiä, joille on pinttynyt päähän ajatus siitä, että naiset ovat jotenkin heikompia eikä naisten urheilu ole yhtä vakavaa. Usein miehiselle egolle ajatus naisurheilun katsomisesta on liikaa. Suurin vika on siis pinttyneissä ja väärentyneissä ajatusmalleissa. Miten tällaiset saataisiin korjattua ja kitkettyä pois tyystin?

Naisjääkiekkoilijat ovat menestyneitä

Monelle ainoastaan miesten jääkiekosta tietoiselle saattaa tulla yllätyksenä, että Suomen naismaajoukkuekin on menestynyt joukkue jopa koko maailman laajuisesti. Kansainvälisellä jääkiekkorankingilla Suomen Naisleijonat on luokiteltu maailman 3. parhaaksi naisten jääkiekkojoukkueeksi koko maailmassa. Suomen edelle kyseisessä rankingissa ovat nousseet vain USA ja Kanada. Suomen naisjääkiekkojoukkue on täynnä huippulahjakkuuksia, ja suomalaiset naispelaajat ovat haluttuja jääkiekkomaailman suurissa liigoissa myös ympäri maailman.

Suomen naisjääkiekkomaajoukkue ei ole hyvä vain paperilla, vaan naiset ovat kerta toisensa jälkeen osoittaneet olevansa tittelinsä arvoisia myös jäällä. Tämän todistavat lukuisat naisleijonien kahmimat voitot, viimeisimpänä hopeasija MM-kisoista. Lisäksi joukkueen nimistä löytyy aimo liuta maailmanmestaruuskisoissa ansaittuja pronssimitaleita, ja euroopanmestaruuskisoissa on Suomen naisille kilahtanut kaikenväristä mitalia: niin kultaa, hopeaa kuin pronssiakin. Ei siis ole liikaa sanottu, kun puhutaan Euroopan parhaasta joukkueesta.

Naiset rulaavat urheilussa

Suomen naisten jääkiekon maajoukkue ei ole mikään poikkeus: lahjakkaita naisia löytyy joka lajista. Puhuttiin sitten jääkiekosta, koripallosta, pesäpallosta, sählystä tai lentopallosta, löytyy jokaisesta lajista oman alansa huippuja. Toinen kaikkiin lajeihin korreloiva fakta on kuitenkin se, että joka lajissa naisia syrjitään tavalla tai toisella. Syytä on vaikea ymmärtää: miksi kovatasoinen urheilu ei kelpaa vain siksi, että puikoissa on naisia?

Naiset eivät vain ole hyviä lajissaan, vaan tarjoavat myös katsojille show’n, joka ei jää miesten pelistä tippaakaan jälkeen. Naisten peli ei erotu miesten pelin katselusta mitenkään muuten, paitsi että pelaajan housuista löytyy erilainen varustus. Onkin jännä juttu, miten näin yksinkertainen ero vaikuttaa niin vahvasti siihen, mitä ihmiset lajista ajattelevat. Naisissa on voimaa, ja moni voisi saada antoisia pelielämyksiä lykkäämällä ennakkoluulot pois.

Urheilu kaipaa tasa-arvoa

Tasa-arvo on asia, jonka parissa riittää tehtävää globaalisti. Ongelma ei rajoitu vain urheiluun, vaan se on nähtävissä kaikessa: arjessa, töissä, harrastuksissa, koulussa. Tasa-arvossa ollaan toki myös edistytty hurjasti muutamina viime vuosina, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö työnsarkaa enää olisi. Päin vastoin, nyt kun vauhtiin on päästy, voidaan alkaa ottaa isompia harppauksia ja tehdä tästä maailmasta tasa-arvoinen kaikille.

Tasa-arvo on siitä hauska asia, että maailma on juuri niin tasa-arvoinen kuin siellä asuvat ihmisetkin. Juuri sinäkin voit vaikuttaa siis osaltasi tasa-arvoon! Jokainen voi edistää tasa-arvoa myös urheilussa osaltaan: mitä jos ensi kerralla avaisit telkkarin myös naisten matsin kohdalla ja kannustaisit kotijoukkueen raivokkaasti voittoon? Mitä jos seuraisit somessa myös maailman kuuluisimpia naisurheilijoita? Pienillä teoilla on suuri merkitys.

Miten miehet erottuvat naisista jääkiekossa?

Kuten aikaisemmin mainittu, miesten jääkiekko nauttii niin Suomessa kuin maailmallakin huomattavasti suurempaa suosiota kuin naisten jääkiekko. Väistämättä mieleen nousee siis tärkeä kysymys: miten nämä kaksi eroavat tosistaan? Seksistinen näkökanta tähän on tietenkin se perinteinen: miehet pelaavat naisia kovempaa peliä, kukaan ei jaksa katsoa pelkkää ”höntsäilyä”. Mutta onko tästä olemassa selkeää tilastollista faktaa? Todistaako mikään seikka näitä syytöksiä oikeiksi?

Fakta on se, että miesten ja naisten jääkiekko ei erotu toisistaan mitenkään. Pelissä on samat säännöt, urheilijat ovat yhtä kovia ja pelin kulku yhtä vauhdikasta. Mikäli siis huomaa itse ajattelevansa vanhanaikaisesti ja suosivansa vain miesten urheilua, niin kannattaa kokeilla uutta, raikkaampaa ajattelutapaa ja vaihteeksi kokeilla katsoa naisten ottelua. Huomaatko oikeasti eron, vai havahdutko jossain vaiheessa siihen, että nautit pelistä täysillä?

Miten naisurheilu maailmankartalle?

Jalkapallo, amerikkalainen jalkapallo, rugby, koripallo, tennis, pingis, lentopallo, jääkiekko… Moni tietää edes jonkin verran edellä mainituista lajeista ja osaa varmasti mainita monesta kuuluisia tekijöitä. Mutta moniko mainitsemistasi nimistä oli naisen nimiä? Naisurheilu on saatava tasavertaiseksi miesurheilun kanssa, ja tämä ei voi onnistua, mikäli naisurheilijoita ei tunneta. Ota siis asiaksesi kiinnostua naisurheilusta enemmän; ota selvää, ketkä ovat tämän maailman tähtiä.

Ovatko ajatuksesi naisurheilua kohtaan muuttuneet tämän artikkelin lukemisen myötä? Huomaatko ehkäpä suhtautuvasi astetta myönteisemmin myös “hamekansan” urheiluun? Toivottavasti näin on, ja mikäli innostut naisurheilusta enemmän, saat parhaassa tapauksessa kokea jopa kaksin kerroin enemmän suosikkiviihdettäsi! Jos naisurheilu ei edelleenkään täysin nappaa, kokeile siirtyä sen pariin asteittain: ehkäpä voisit ensi kerralla telkkarista katsoa myös pätkän naisten peliä tai vierailla naisten kotiottelussa?